onsdag 17 september 2014

Bok "Jag är Zlatan Ibrahimovic"

Jag måste erkänna förut jag var ganska skeptiskt när det gällde Zlatan. Men när jag började läsa hans biografi, jag börja gilla hans karaktär, hans personlighet. Han är en kämpe...

måndag 15 september 2014

Två biografier om två idrotts stjärnor

Som första bok jag vill läsa "Jag är Zlatan Ibrahimovic" av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz. Jag har valt den här boken för att jag har roliga förväntningar på bokens innehåll. Jag är ganska intresserad av hans backgrund, hans förflutna, hans värderingar och hans syn på värden. Om han uppskattar det han har, det han har kämpade för. Jag är säker att bokens innehåll är om hans uppväcks, backgrund, förflutna, hans karriär och mycket mer.De kommer att vara spännande.

Efter den första boken, jag är bestämd att läsa den andra  boken som heter " All in" av Emma Igelström. Det är en till biografi om idrottsstjärna. Boken har jag bestämt att läsa i andra hand eftersom det är lite mera sorglig. I den här biografi möter vi simmerskan Emma Igeltöm som berättar om sin stora vilja av att tar livet av sig, vilken jag ser som en sorglig berättelse. På baksidan av boken har jag fått intrycket att hon var svag för att hon såg inte värdet av livet. Men efter ett misslyckat försök till självmord insåg hon att livet är värd att leva, så länge man kämpar på. Jag ser inte den här biografin som en rolig bok. Det kommer att bli ganska hemsk upplevelse och sorglig.

söndag 14 september 2014

Ärligt reflektion över veckan

Det här veckan vi har arbetat i grupper. Vi diskuterade, läste, redde ut oklarheter i texten, sammanfattade, vi jobbade med omslaget till boken samt bilder från samma boken  och mycket mer.
Arbete i gruppen har varit ganska skrattfull... Det var ganska krångligt. Ner man jobbar i grupp det är inte lett att koncentrera sig i dessa uppgifter man har fått, för att oftast från en angivet ämne man hoppar till helt annat.
Ärligt, jag är ledsen att säga att jag har inte lärt mig nånting nytt det här vecka. Jag tycker att det var för enkla uppgifter och att vi har spenderat för långt tid på det.
För början av nästa veckans kurserna jag hoppas att vi kommer att få uppgifter som man kan lära nånting av, jag vill ha mera utmaningar.  

onsdag 10 september 2014

En bok "Olivias nya klänning "

Sammanfatta berättelse i fyra bilder


Bild nr. 1

  • Olivia vill ha en nytt klänning 
  • Mamma är upptagen, hon spelar med piano 
  • Olivia släpper inte taget i mamman 
Bild nr. 2


  • Mamma går med Olivia till tygbutiken 
  • Olivia och mamma kommer inte överens om tyget för klänning
  • Olivia är rasande 
Bild nr. 3


  • Mamma investerar hela kvällen för att fixa förstörda klänningen 
  • Mamma broderar blommor på klänning  
  • Kvällen är ljum   

Bild nr. 4


  • Mamma spelar med piano 
  • Olivia är glad 
  • Olivia tackar mamma för att hon fixade klänningen 

söndag 7 september 2014

En man som heter Ove (Författare: Fredrik Backman)

Början av boken kan övertyga alla att Ove är en åldring, som man kan beskriva som en skeptisk, gnällig, petig och opålitlig man. 
Men bakom den första intryck av hans så kallad personlighet och beteende finns står orsak till det. . Ove lämnade skolan och började jobba med sitt far efter hans mår dog. Efter några år dog hans far.Han har förlorat sina föräldrar som tonåring, Ove behövde försörja sig själv. Ove pratade inte so mycket och man kunde inte se något glädje i hans liv, tills den dag när han såg henne. 
Sonja var en livsfull ung tjej. Hon var den ända Ove älskade, den ända som kunde och visste vem och hur Ove var. Vem han var. Sonja såg bara det goda i han. Hon hämtade så mycket glädje i Oves liv. 
Men dom har inte fot nöja sig för länge det glada livet. När Sonja var gravid dom har åkt för ett buss semester utomlands. Där på väg hem Sonja och Ove med alla andra bussresenärer har hamnat i et olycka. Efter olyckan Ove har förlorat livs glädje... Sonja förlorade ofödda barn och hamlade i rollstol för resten av sitt liv.  Men ingen kunde förstöra Sonjas vilja för livet. Han fick sörja över olycka i ganska lång tid. Ove var en riktig kämpe. 
En dag han liv blev helt värdelös efter han förlorade även sin älskade Sonja. 
Efter den dag när Sonja var borta, det enda han ville var att dör eller bara tar livet av sig. Bara för att få träffa Sonja igen. 
Men en dag Oves liv vänder sig upp och ner efter ny grannarnas inflyttning i husen på andra sidan av gatan. Efter lufsen (Patrick) och hakan (Parvaneh) med sina två döttrar och en till på väg har flyttad in i de huset Ove fick aldrig igen en stund för sig själv. 
Med tid Ove vänja sig vid ett nytt liv av att vara hjälpsam och involverat av andras live och andras bekymmer. Ove har lämnat en stort och underbar märke i allas liv. Alla som var nära till Ove kunde aldrig glömma honom och det han levde för. Dom han har hjälpt till och dom han har kämpat mot. Ove ville att rätt ska vara rätt. I hans ögon alla hade en till hans. 
Efter Oves död i hans begravning samlades över trehundra personer. 
Han var en underbar gubbe. 

torsdag 4 september 2014

En film:Tusen gånger starkare

Filmen som väcker ganska många känslor.
Filmen handlade om en grupp av tonåringar, alla som var klasskamrater och lärarna som lärde dem och såg inte själva vilken påverkning dom gjorde. Där var killar som styrde vad som var rätt eller fäll, dom som var snygga och dom som var inte det. Dom killarna bara hade ingen gränser. Tills en dag i klassrummet kom Saga som från den dagen har väckt alla om kring sig. Inte bara elever men till och med lärarna.
Saga var så annorlunda hon såg allt och alla. Hon märkte vad det var för fäll i denna klass och hon ville visa det för alla. Men inte alla tyckte om det och inte alla kunde acceptera hennes vill för förändringar. Det ända som insåg och uppfattade, den som vågade att säga det att Saga var rätt, det var barra Signe.
Signe som var den tystaste av de alla, som pratade så lyte att hon själv ibland glömde hur hennes röst låter. Signe var den blygaste av dem.
Saga hon började bete sig just som killar gjorde det.Och inte killar, och inte lärarna tyckte om det och specifikt inte Olle. Den lärare som bad Saga att göra det. Men allt har gått inte som Olle har förväntad sig.
Saga visade till alla och specifikt för Olle att killar i klassen hade ingen  normer. Dom kunde bete sig just hur dom ville men tjejerna fick straff för sin revolt. Efter straff tjej gruppen dividerades till dom som tog killarnas sidan (dom som vill inte vara straffade för sin attityd som var exakt som killarnas, dom har gott till samma beteende som förut) och dom som stannade kvar med Saga.
Efter Olle har förödmjukad Saga framför klassen med att säga till henne att hon har fäll. Och Olle han stöd för sin ord han tyckte att han har rätt. Men det gjorde han inte. Han lotter killa vara utan normer. Då Saga lämnar dem alla, hon vill inte vara i en miljö som förödmjukar tjejer där killarna har ingen gränser...

Tusen gånger starkare ...var Saga

Mitt första inlägg

Provar....